Kako rade pročišćivači zraka te mogu li pomoći kod alergija?

Jeste li znali da zrak u zatvorenom prostoru može biti i do nekoliko puta zagađeniji od zraka na otvorenome? To je posebno opasno za osobe koje boluju od alergija i astme jer dugotrajan boravak u takvim prostorijama pogoršava simptome i otežava disanje.
Pročišćivači zraka jednostavan su i praktičan način kako možemo poboljšati kvalitetu zraka kojeg udišemo. Saznajte kako ovi uređaji funkcioniraju te na koje specifikacije trebate obratiti pozornost prilikom odabira pročišćivača zraka koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Kako rade pročišćivači zraka

Pročišćivač zraka obično se sastoji od jednog ili više filtera te ventilatora koji usisava zrak iz prostorije i propušta ga kroz filter. Filter pritom hvata nečistoće, alergene i ostale čestice, a u prostoriju se vraća pročišćeni zrak.
Filter određuje namjenu uređaja - zato je odabir prave vrste filtera ključan kada odlučujete koji pročišćivač zraka kupiti. Razlikujemo:

  • HEPA (high-efficiency particulate air) filter - nalazimo ga u većini pročišćivača zraka jer zbog svoje visoke gustoće hvata čak 99.97 % čestica veličine do 0.3 mikrona. To znači kako učinkovito zaustavlja prašinu, pelud, plijesan i ostale štetne čestice koje se nalaze u zraku.

  • Filter s aktivnim ugljenom - ova vrsta filtera učinkovit je alat u borbi protiv neugodnih mirisa. Pročišćivač zraka s ovom vrstom filtera iz prostorija uklanja miris kuhanja, dim cigareta, miris kemikalija, isparavanje kemikalija...

  • Predfilter - koristi se u kombinaciji s drugim filterima. On iz zraka uklanja velike čestice poput dlaka kućnih ljubimaca ili prašine prije nego taj zrak propusti kroz idući filter, npr. HEPA. Predfilteri su obično izrađeni od sintetičkih materijala koji se lako mogu očistiti ili zamijeniti, što produljuje životni vijek glavnog filtera.

Postoji još nekoliko vrsta pročišćivača zraka, a oni umjesto filtera koriste ionizator ili UV svjetlo. Pročišćivač zraka s ionizatorom emitira oblak nabijenih iona koji "love" onečišćenja u zraku te ih povuku na pod gdje ih je potrebno usisati. UV pročišćivač zraka koristi svjetlo UV spektra kako bi uništio viruse i bakterije te tako sterilizirao zrak.
Većina pročišćivača zraka kombinira više različitih filtera kako biste jednim uređajem mogli ukloniti više problema. Primjerice, pročišćivač zraka Xiaomi Smart Air Purifier Elite istovremeno koristi predfilter, HEPA filter te filter s aktivnim ugljenom kako bi vas učinkovito štitio od onečišćenja, alergena i neugodnih mirisa.

 

Koji pročišćivač zraka pomaže kod alergija i astme

Grinje, kućna prašina, dlake kućnih ljubimaca, gljivice, plijesan i pelud neki su od najčešćih alergena u kućanstvima koji uzrokuju i pogoršavaju simptome alergije i astme. Pročišćivači zraka izuzetno su korisni u uklanjanju alergena iz vašeg doma, no pritom je važno odabrati pravi uređaj. Najučinkovitiji uređaji imaju:

  1. HEPA filter

Pročišćivač zraka s HEPA filterom najbolje je oružje u borbi protiv alergena u kućanstvu. Iako možete koristiti i pročišćivače zraka s ionizatorom, oni zahtijevaju malo više posla jer alergeni ne prolaze kroz filter nego se skupljaju na podu prostorije. Kada usisavate ili perete pod, dio njih ponovno će se vratiti u zrak.

  1. Visoku CADR ocjenu

Također obratite pozornost na CADR (Clean Air Delivery Rate) uređaja. Ova oznaka pokazuje koliko kubičnih metara zraka pročišćivač može filtrirati u jednom satu. Što je CADR veći, to će pročišćivač zraka brže i učinkovitije osloboditi prostoriju od alergena. Primjerice, ako je CADR 200 m³/h, to znači da pročišćivač zraka može filtrirati 200 kubičnih stopa zraka u sat vremena.

  1. Veliko područje pokrivenosti

I na kraju, nemojte zaboraviti provjeriti veličinu prostora koju pročišćivač zraka može pokriti. Ako pročišćivač zraka namijenjen za prostorije do 30 m² stavite u prostoriju od 80 m², uređaj neće moći učinkovito filtrirati zrak i poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu.

Koji pročišćivač zraka odabrati

Xiaomi trenutno ima četiri modela pročišćivača koji će vam uvelike pomoći u borbi protiv alergena.

  • Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite je osnovni model u seriji. Ima CADR od 110 m³/h i namijenjen je za korištenje u prostorijama do 43 m². Dolazi s troslojnim filterom koji uključuje predfilter, HEPA filter i filter s aktivnim ugljenom. Također ima LED zaslon osjetljiv na dodir, a njime možete upravljati putem aplikacije Mi Home.

  • Xiaomi Smart Air Purifier 4 ima CADR od 400 m³/h, troslojni filter, laserske senzore visoke preciznosti koji prate promjene u kvaliteti zraka i tehnologiju negativne ionizacije zraka. Prostoriju od 20 m² pročistit će u samo 10 minuta, a najučinkovitiji je u prostorima do 48 m².

  • Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro ima CADR do 500 m³/h, a kombinira HEPA i ugljeni filter s tehnologijom negativne ionizacije zraka. Namijenjen je prostorijama do 60 m², a kombinacija više filtera učinkovito uklanja sitnu prašinu, mirise, pelud i ljuskice kože.

  • Xiaomi Smart Air Purifier Elite trenutno je najnapredniji model u ovoj seriji pročišćivača zraka. Ima CADR od čak 600 m³/h, kao i certifikat TUV Rheinland Allergy Care za posebnu brigu za ljude s alergijama. Pročišćuje prostoriju od 125 m² dva puta u satu te uklanja 99.9 % čestica virusa gripe A (H1N1) zahvaljujući tehnologiji UV-C LED.

Zaključak

Pročišćivač zraka učinkovito je oružje u borbi protiv sezonskih i cjelogodišnjih alergija. Brzo i temeljito će očistiti zrak prostorije u kojoj boravite i omogućiti vam da dišete punim plućima čak i na vrhuncu sezone alergija.